Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата

Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата
26 януари 2020
  • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт - храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.
  • За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.

 

  • Всички работни пчели са женски.
  • Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.
  • Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.
  • Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели.

Пчелата майка доста се различава по размери и форма от останалите пчели в семейството. Тя също притежава жило, но не жили хора. Единствената му роля е с него да убие други майки, развиващи се в маточниците. Дължината на тялото варира при различните породи, но тя е в рамките на 20 – 25 мм. Теглото също е различно. Неоплодена майка тежи 150 – 220 мг, а теглото на вече оплодена е 180 – 325 мг. Ежедневно майката снася 1000 – 2000 яйца, като броят им за сезон е в рамките на 150 – 200 хиляди. Обикновено сумарното тегло на ежедневно снесените яйца при една млада майка надхвърля самото ѝ тегло. За да компенсира тази разлика, тя бива редовно хранена от пчели с маточно млечице.

прочети още