Значението на пчелната майка

Значението на пчелната майка
26 януари 2020

Пчелата майка изпълнява две основни функции в пчелното семейство: да снася яйца и да крепи целостта му. От горночелюстните ѝ жлези се отделя вещество, с което пчелите се обединяват и чувстват присъствието на майката в семейството.

Обикновено 3 – 5 дни след излюпването ѝ пчелата напуска за пръв и единствен път кошера с цел да бъде оплодена. Това става в слънчеви и тихи дни високо във въздуха. При невъзможност да излети поради лошо време повече от 25 – 40 дни, младата майка става негодна за оплождане.

Оплождането става от 8 – 10 търтея. Половите им органи се откъсват от коремчето и остават във влагалището, а самият търтей умира. Този процес се нарича още облитане. При полета има голяма вероятност майката да бъде изядена от птици. Тя започва да снася 3 – 4 дни след оплождането. При нормални условия майката снася яйца от края на януари до средата или края на октомври.

Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.

прочети още