Мед Акация 720 г 2023 г

19,00 лв. 15,00 лв.
  1. Акациевият мед е един от най-ценните видове мед. От самото му наименование е ясно, че той се събира от акация - бяла , като от това зависи и цветът на продукта. Характеризира се с лек аромат на цветя и мек вкус.

Едно от отличителните свойства на акациевия мед е неговата способност да се съхранява дълго време в течно състояние, като започва да се захаросва около година след събирането му.

Състав

Благодарение на голямото съдържание на фруктоза продуктът се усвоява лесно от организма и е подходящ за деца и страдащи от диабет. За диабетици е разрешен, защото за преработката му не се изисква хормона инсулин. Не предизвиква алергии, в състава му има много каротин и ензими, които допринасят за по-добро храносмилане.

Когато става въпрос за състава и хранителните свойства на продукта, не може да не споменем, че съдържанието на фруктоза (плодова захар) е 40,35%, а това на захароза - 35,98%. Това го превръща в най-добрия източник на плодова захар не само след различните видове мед, но и след останалите сладки продукти. Лесното усвояване също се дължи на фруктозата.

Полезни свойства

Медът от акация се характеризира с редица лечебни свойства. Антисептичните му такива се използват в лечението на конюнктивити и други очни заболявания, също при невродермити и екземи, заболявания на устната кухина (гингивит пародонтоза). В тези случаи се прилага външно под формата на водни разтвори и мази.

Редовната консумация на акациев мед допринася за понижаване на кръвното налягане, притежава меко успокояващо действие и влияе благоприятно при психични разстройства и нервни кризи. Ако се занимавате с умствен труд, подложени сте на напрежение, дълго време сте пред компютъра, след което ви е трудно да заспите, то медът от акация ще ви помогне.

Препоръчва се при безсъние, при различни стомашно-чревни заболявания, оказва лечебно действие при гастрити, язви, също при бъбречни и чернодробни проблеми, зарежда отлично с енергия и възстановява силите.

 

!Наред с безбройните се полезни и лечебни качества медът има и своите противопоказания.

Вече казахме, че той е наситен с хранителни вещества и е много калоричен. 79% от него са лесно усвоими въглехидрати, затова и ограниченията по отношение на приеманото дневно количество са напълно нормални и закономерни. За възрастен човек нормата е 100 грама, а за децата - 30 - 40 грама. Трябва да се знае, че включването на меда в менюто на децата трябва да бъде много внимателно, защото имунитетът и обменните процеси на подрастващите може да се окажат неподготвени за среща с продукта.